Stress! slecht voor je lijf

Al maanden heb ik een vrouw op mijn massagetafel vanwege heup- en krampklachten in haar kuit. Afgelopen jaar kreeg zij een nieuwe heup en ik begeleide haar in haar oefeningen. De geopereerde heup ging steeds beter. Echter………….haar andere heup die 10 jaar daarvoor was vernieuwd speelde weer volop op.  Toen ze weer mocht lopen leek het prima te gaan. Helaas……na een poosje liep ze weer net zo wankel als daarvoor en de krampen in haar kuit namen ook (weer) toe. En zo komt de (pijn)stress in je lijf.

Kuitkramp
Al jaren (sinds nieuwe heup 10 jaar geleden) heeft ze het gevoel heeft dat ze door haar heup heen zakt. Met name bij het opstaan na gezeten of gelegen te hebben. Dan moet ze altijd even steunen en haar been schudden.
Ik masseer weer regelmatig haar rug en benen en behandel haar krampkuit. Het gaat een dag of 2 goed en dan zakt ze weer terug.

10 jaar lang! 
Ze heeft weer moed gevat en gaat weer naar de orthopeed, vastbesloten zich deze keer niet met een kluitje in het riet te laten sturen. De afgelopen jaren is ze  met regelmaat naar het ziekenhuis geweest. Alles werd op haar rug geschoven. Diverse therapieën heeft ze gehad en ook op de pijnpoli was ze niet onbekend. Spuitje hier, tense daar. Het hielp maar voor even en dan kwam de pijn weer in hevigheid terug. Maar geen arts die verder keek. 10 jaar lang! niet! Waardoor zij het gevoel kreeg dat ze een grote aanstelster was en tegen haar zelf ging vertellen dat ze niet zo moest zeuren…………

“Ik zak door mijn heup”
In 2016 komt ze bij een orthopeed die haar wel heel serieus neemt, zelfs bevestigd dat in haar dossier staat dat ze al sinds de operatie, 10 jaar geleden, meldt dat ze zo’n pijn heeft. Er volgen de nodige gerichte onderzoeken en wat blijkt? Haar heup zit los! Waarschijnlijk al sinds de operatie 10 jaar terug!
Het gevoel “ik zak door mijn heup” klopte volledig.

Rolstoel
Je kunt je voorstellen hoe mevrouw zich voelde. Door deze (voortdurende) pijn heeft ze veel in haar leven gelaten de afgelopen jaren omdat ze het niet meer kon of kon volhouden. Een rolstoel voor uitjes was niet aan haar besteed, Dat wilde ze niet, voelde ze zich oud.

Erkenning
Hoe mooi werkt het lijf toch. Als ze weer bij mij op tafel ligt en dit heb ik al vaker (bij andere mensen) mogen constateren. Nu haar pijnklacht eindelijk serieus is genomen en de oorzaak duidelijk is, is haar lichaam veel meer ontspannen. Natuurlijk heeft ze pijn en wankelt ze nog steeds. Maar al haar spieren voelen een stuk beter aan en en kramp heeft ze ook al een poosje niet meer gehad, terwijl ze elke nacht wel een paar keer wakker van werd vanwege de kramp in haar been.

Stresslijf
Hoe goed kun je dan zien wat stress met je lichaam doet. Stress is een echte killer voor je lijf en geest. Maar dit mogen  zien en ervaren? Ik vind het geweldig en word er stil en blij van.

Versleten rugwervels
Mevrouw is inmiddels geopereerd. Hoewel het een stuk beter gaat, loopt ze nog altijd niet prettig. De pijn in de heupen is een stuk minder, de pijn in haar rug niet. Versleten rugwervels is het gevolg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.