Borstverkleining

Als meisje van een jaar of 10 kreeg ik al borsten en deze groeiden snel. Ik was 11 toen ik naar de middelbare school ging en daar al een C-cup had. Ik vond het v e r s c h r i k k e l ij k. Ik was de enige in mijn directe omgeving, dus voer voor de jongens en mannen. Ik vond dit zo erg dat ik mij toen al voor nam dat, als ik 18 werd mijn borsten zou laten verkleinen. Om mijn borsten te verbergen ging ik steeds meer met gebogen schouders lopen. Want………….liep ik eens fier rechtop, dan was er altijd wel een jongen of een man die het niet kon nalaten er een opmerking over te maken. En die blik……………………..altijd eerst naar je borsten kijken, een ‘enorm lollige’ opmerking maken en dan pas naar/in je ogen kijken………………….bah! niet leuk!

Pijnlijk moment
Ik herinner mij nog een pijnlijk moment bij Arne Jansen op het podium, want ik heb rood haar. Daar had hij tijdens zijn ‘duet’ met mij minder aandacht voor. Ik voel mij (nu nog) daar zeer opgelaten op het podium staan en ‘vrolijk’ meedoen op meisjes met rode haren…..

Geen pretje
Mijn borsten groeiden uit tot cup DD/E. Ik was 19 toen ik de stap nam richting borstverkleining en een aanvraag deed naar mijn ziektekostenverzekering. Om in aanmerking te komen voor vergoeding moest ik gekeurd worden door een keuringsarts. Dat was geen pretje. Ik voelde mij behandeld als een ‘koe’ waarvan de uiers flink bekeken, betast en gecontroleerd werden. Mijn aanvraag zou besproken worden en dit zou zo’n 6 weken duren. Twee dagen lagen later vond ik de afwijzing in mijn brievenbus. Wàt een ontgoocheling! Ik was diep teleurgesteld en verdrietig. Geld om het zelf te betalen had ik toen niet. Treuren helpt niet en ik legde mij er bij neer. Het verlangen bleef.

Ongelijke borsten
Het is zo’n 7 jaar later als ik op een dag ongelijke borsten constateer en daarmee naar de huisarts stap. Voor mij volledig onverwacht vraagt de huisarts mij of ik er wel eens aan had gedacht mijn borsten te laten verkleinen? Ja antwoordde ik en ik vertel mijn verhaal. Mijn huisarts keek mij ongelovig aan en zei dat het nu anders zou gaan en dat hij mij zou steunen waar hij kon. En dat heeft hij ook gedaan. Ook nu ontkwam ik niet aan een keuring voor de verzekering. Maar joepie! alles werkte mee en het fiat van de verzekering was er snel. Ik kon mijn geluk niet op. Dat ik nog minstens 10 maanden op de wachtlijst zou staan en ook nog 15 kilo moest afvallen was geen enkel probleem. Ik heb het met liefde en vol vreugde gedaan en ik was zielsgelukkig toen de operatie dag daar was en ik mijn oude bh’s weg kon gooien! Want dat is het leuke, de chirurg vertelt je vooraf welke maat hij je gaat aanmeten en welke maat bh jij moet aanschaffen. Wat was dàt leuk zeg en leuk winkelen!

Massage als voorbereiding voor de operatie
Doordat ik door migraine al regelmatig bij masseur Bas op tafel lag, kon Bas mij al snel vertellen wat hij voor mij kon betekenen als voorbereiding voor de operatie. Dat waren in elk geval de nodige buikspieroefeningen, want na een borstoperatie mag je voorlopig  je armen niet belasten omdat je dan je borstspieren ook belast en dat is niet goed voor de heling en genezing van de littekens. Ik mocht hooguit een kopje of een ontbijtbordje vasthouden. Ook kreeg ik borstmassage om zo soepel mogelijk door de operatie heen te komen.

De operatie (van DD/E naar b/c)
Natuurlijk had ik al wat bezoeken afgelegd bij de plastisch chirurg en de anesthesist. De avond voorafgaand aan de operatie tekende de chirurg mijn borsten af hoe het zou gaan worden. Ik moest veel drinken voor de operatie, des te beter zou ik uit de narcose ontwaken. Dat heb ik gedaan. Behalve misselijkheid, heb ik geen centje pijn gehad en geen pijnstiller gebruikt. Ik ben nog alle dagen blij en dankbaar dat ik dit heb laten doen. Naast een verkleining heb ik ook een correctie gehad en verliet ik na 5 dagen én een kilo lichter het ziekenhuis met een prachtige b/c cup.

Revalidatie na de operatie
Dan ben je weer thuis en dan mag je nog niet zo veel. Niet tillen, niet rekken, niet op je zij slapen, niet autorijden enz….. Dit duurt een aantal weken. Minstens 6 weken dag en nacht een sportbeha dragen en later nog 3 maanden ’s nachts. Wat een feest toen ik ging shoppen en voor het eerst van mijn leven een flutbehaatje van een tientje kon kopen. Geen beugel, geen gedoe, heerlijk!

Massage na de operatie
Bas heeft mij flink op het hart had gedrukt dat ik mijn littekens goed moest verzorgen met een speciale zalf. Dit heb ik een jaar lang 2 maal daags gedaan. Ook werden mijn littekens regelmatig gemasseerd om alles goed soepel te houden en dat is prima gelukt.

1994
Deze operatie heeft plaatsgevonden in 1994 en ik ben nog alle dagen blij dat ik deze stap heb genomen. Eèn van de mooiste beslissingen in mijn leven. Voor en na de operatie heb ik mogen ervaren hoe heilzaam en goed een massage voor je lichaam is. Toen wist ik nog niet dat ik op een dag zelf massagetherapeut zou zijn en zelfs zo nu en dan littekenmassage èn borstmassage geef.

Herma is massagetherapeut en healer. Gespecialiseerd in lichaamsmassages.
Wil je meer weten over mij en mijn massages? Kijk dan eens op http://www.massagepraktijkherma.nl

Een vraag hierover stellen of een reactie geven mag altijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.